Kadirli Hasan Dede Türbesi Nerede?

Ünü Kadirli’nin dışına taşınmış olan Hasan Dede için bir çok menkube bulunuyor. Anlatılan hikayelerin dilden dile dolaşması elbette ününü artırmış. Bu sebeple ki dünya hayatında bazı ihtiyaçların karşılanması için dua edilen bir yer haline gelmiş. Hasan Dede Türbesi Kadirli’de sürekli dualar eşliğinde ziyaret edilen bir yer olmuş.

Kadirli Hasan Dede Türbesi Nerede?
31 Aralık 2021 - 23:11
İnanç turizmi açısından Osmaniye ve Kadirli’nin sayılı adreslerinden birisi olarak gösterebileceğimiz bir noktadan bahsetmek doğru olur. Batıl inanç diyerek geçiştirebilirsiniz. Ancak öylesine inanan ve sürekli ziyaret ederek dua eden büyük bir kesimden de bahsetmek mümkün. Kadirli’nin seyir terası konumundaki Sülemiş tepesinin ayakları ucunda bulunan Kadirli tarihi açıdan büyük zenginliklere sahip bir şehirde bulunuyor. Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencilerinden birisi olduğu söylenen Hasan Dede’nin kerameti olduğuna inanılıyor. 




Hasan Dede Türbesi Nerede ?

Kadirli ilçesinin kuzey kısmında bulunan İlbistanlıKöyü’de bulunan Savrun ve BalıkağaSuyu’nun birleştiği bir noktadır. Türbe silindir şeklinde dairesel bir plan ile gövde üzerine yapılmış. Tek kubbeli küçük bir yapıdan bahsetmek mümkün. Kapısı da öyle küçük yapılmış ki içeri girerken eğilerek giriyorsunuz.

 Yapıyı yapanlar buraya girişte saygı duyularak giriş için küçük kapı yapılmış ve ziyaret edenler bu yüzden eğilerek giriyor. 


Hasan Dede türbesi Kadirli merkezine yaklaşık yedi km mesafede bulunuyor. Uzaktan baktığınızda kübet ile karıştırabileceğiniz bir yapıdan bahsetmek mümkün. Selçuklu kümbetlerinden birisine benzetildiği söylemem doğru olur. Türbenin arkasında içeriye doğru uzanan yatay bir pencere bulunuyor ve buranın hikayesi de buradan günahı olmayan ve az olanların geçebildiğidir. 

Hasan Dede Kimdir ?

Hasan Dede’nin 15 nci yüzyılda yaşadığı ve bu zamanlarda çobanlık yaptığına inanılıyor. O dönemde sürekli abasının nerede bulunursa oraya türbesinin yapılmasını istediği belirtiliyor. Yıllar sonra kaybolan Hasan dedenin abasının İlbistanlı Köyünde bulunması ile buraya türbesi yapılmış.
Geçmişten günümüze ayrıntılı bir bilgi yok. Bazı bilgilere göre ed 14 ncü yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi’nin Hasan dedeyi Anadolu’ya gönderidiği, ölümünden sonra burada hırkasının bulunduğu ve hırkanın bulunduğu yere türbesinin yapıldığı söyleniyor. 


Adakta bulunanlar, iş isteyenler, hasta olanlar ve çocuk sahibi olmak isteyenler gibi bir çok kimsenin dua kapısı haline gelen Hasan Dede Türbesi kendisine şifa arayanların adresi. Hasan Dede’nin şiirleri de günümüze kadar gelmiş. 

Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Yapılıyor

Türbenin olduğu bölgeye gerekli itina devlet tarafından da gösteriliyor. Bu çerçevede geçtiğimiz aylarda Hasan Dede Türbesi ve etrafının çevre düzenlemesi ve restorasyonuna başlandı. Yaklaşık 700 metrekarelik alanda yapılacak restorasyon çalışmaları sonrası burada ayrıca kurban kesim yeri, bay bayan tuvaletleri, abdest alma yerleri, otopark, ziyaretçilerin rahatça piknik yapabilecekleri piknik yerleri ve yollar yapılacak. 2013 yılında buranın restorasyonu için Kadirli Belediyesi’de bağışçı iş adamlarının desteğiyle çevre düzenlemesi yapmıştı.
 
Bu haber 3453 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum