Karatepe Aslantaş Barajı

Kadirli Aslantaş Barajının Eşsiz Güzellikleri İçerisinde Saklı Yaklaşık 160 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olan Aslantaş Barajı, Osmaniye il merkezine 30 bağlı bulunduğu Kadirli İlçe Merkezine ise 22 km mesafede yer alıyor.

Karatepe Aslantaş Barajı
30 Aralık 2021 - 22:05 - Güncelleme: 30 Aralık 2021 - 22:12
2002 yılında kuruluşundan bu yana elektrik üretiminde büyük katkısı olan barajın Türkiye elektrik üretiminin yüzde 0.08’ni karşılıyor. 

Karatepe Aslantaş Milli Parkı olarak geçen bölgede Genç Hitit devrine ait yerleşim kalıntıları mevcut. 1958 yılına kadar uzanan bir geçmişi bulunur ki bu yıl burası milli park olarak ilan edilmiştir. 4295 hektarlık alan ile büyük bir yüzölçümüne sahip olan Aslantaş her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, piknik mesire alanı olarak kullandığı bölgelerden birisi.  


Osmaniye ve Kadirli’nin Oksijen Deposu

Aslantaş Barajı çevresine Roma ve Bizans döneminde yerleşkeler kurulduğu biliniyor. Nitekim burada bulunan eserlerde bu dönemlere ait eşsiz tarihi eserler. Ceyhan ırmağının yanında olması, ormanlık alan ve kızılçam ormanlarının eşsiz havası, meşelik makilik alanlar ile Akdeniz’e özgü bir aurası olan Bu mecra Osmaniye ve Kadirli bölgesinde yaşayan herkesin oksijen kaynağı haline gelmiş. 

Aslantaş Milli Parkı Ev Sahipleri


Milli Park doğası ile bir çok kuşa ev sahipliği yapan zengin bir yapıya sahip. Burada avcılığın yasaklanması ile de gerekli önlemlerin alınması kuş türü sayısını artırmış. Araştırmalar 185 kuş türünün burada konuşlandığı, 12 sürüngen, 5 amfibi türü, 22 balık çeşidini tespit edildiği yönünde. 
Aslantaş Barajı piknik alanına girişler ve buradaki tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeyi gezmek isteyenler ücret karşılığı giriş yapıyor. Güncel olarak giriş ücreti 12.50 TL. Ancak Müze Kart sahipleri bu anlamda girişler için ücret ödemeden de Aslantaş Tarihi alanını gezebiliyor. 

Aslantaş Hidroelektrik Santrali

Osmaniye’nin dolayısıyla Kadirli’nin doğal oksijen deposu haline elen Aslantaş Barajı ve çevresi yıllardır bu bölgenin piknik mesire alanı olarak kullanılıyor. Tarihi dokusu ile doğal güzellikleri bir arada sunan Aslantaş 2002 yılından bu yana Ceyhan Nehri üzerinde kurulan Hidroelektrik Santrali ile yıllık 138 MWE elektrik üretimine katkı veriyor. Osmaniye’nin ikinci büyük enerji santrali konumundaki Aslantaş Hidroelektrik Santrali ülke çapında da 110. Sırada yer alıyor. 



Aslantaş Barajı ve santrali kuruluşundan bu yana elektrik üretiminde ülke ekonomisini katkı veriyor. Yıllık ortalama 575.523.511 kilovatsaat elektrik üretimi yapılan baraj yaklaşık 160 bin kişinin elektrik ihtiyacını da karşılamış oluyor. Bu istatistikleri konut bazında ele aldığınızda ise yaklaşık 195 bin konutun elektriği buradan karşılanmış oluyor. Kurulduğu yıllarda daha çok üretim yapmasına karşın zamanla üretimin düştüğü rakamlardan da anlaşılıyor. 

Aslantaş Açık hava müzesini adımlayarak dolaşmak insanın içine huzur veren bir auraya sahip. Burada ıssız doğal ortamda, bol oksijen eşliğinde, kuş cıvıltılarını dinleyerek huzur saatler geçirebilirsiniz.
Bu haber 1652 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum