Osmaniye'de 25 Bin Ton Ispanak Rekolte Bekleniyor

Ülkemizin önemli ıspanak merkezlerinden biri olarak kabul edilen Osmaniye'de bu sene 14 bin dekar alandan yaklaşık olarak 25 bin ton rekolte bekleniyor.

Osmaniye'de 25 Bin Ton Ispanak Rekolte Bekleniyor
21 Aralık 2021 - 15:39 - Güncelleme: 21 Aralık 2021 - 15:46
Kış sofralarının olmazsa olmazı ıspanak üretiminin çok önemli bir bölümünün yapıldığı Osmaniye Kadirli ilçesinde tarladan toplanan ıspanaklar traktör ve kamyonlara doldurularak Savrun Çay'ına taşınıyor. Savrun Çay'ında işçiler tarafından yıkanıp tertemiz hale getirilen ıspanaklar, kasalara veya çuvallara doldurulup Türkiye'nin değişik bölgelerine gönderiliyor. Geçen sene yaklaşık olarak 20 bin dekar alanda yapılıp ve 35 bin ton gibi bir rekolte elde edilen ıspanak üretiminde bu sene hem ekim alanı 14 bin dekar alana düştü hem de rekolte tahmini 25 bin tona gerilemiş durumda. Ispanak üreticileri tarlada ıspanağın kilogramını 1 ile 1.5 TL arası sattıkları ıspanakta, havaların iyice soğuması ile birlikte ürünün kg fiyatının da artmasını bekliyorlar.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Sayın Recep Bulut, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye'nin ıspanak üretiminde çok çok önemli bir yeri olduğunu belirtti. Bu sene 14 bin dekar alanda ıspanak ekimi yapıldığını ifade eden Bulut, ''2020 senesinde Osmaniye, ıspanak üretiminde 15. sırada bulunmuştu. Bu sene ekili alanlarımız geçen seneye oranla azalış gösterse de ıspanak üretimimizden 1 dekara 1750 kg verim, 25 bin tonluk da rekolte bekliyoruz.'' diye ifade etti. Ekim ve Kasım aylarında ıspanak ekimine geçildiğini Aralık ve Ocak ayında is  ıspanak hasadının yapıldığını belirten Bulut, ''Ispanak, besin değerleri açısından çok değerli bir ürün. Bundan dolayı üretimine çok önem veriyoruz. Ülkemizin ıspanak üretiminin çok önemli bir kısmının Osmaniye'de karşılanması bizi çok mutlu etmektedir. Umuyorum ki önümüzdeki dönemlerde ekiliş ve rekolte çok daha yukarılara çıkarız.'' dedi.


Kadirli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise ıspanağın kadirli ilçe ekonomisi için oldukça önemli olduğunu belirti. Ispanak sayesinde binlerce insanın evine ekmek götürebildiğini ifade eden İspir, ''Bu sene, havaların çok sıcak gitmesi sebebiyle ekiliş alanlarda gözle görülür bir azalma oldu. Ispanak, soğuğu çok seven, havalar soğudukça kalitesi artan bir ürün. Buna bağlı olarak talepte de artış ve azalış meydana geliyor. Şuan fiyatlar tam olarak istediğimiz gibi değil lakin havalar soğumaya başladı ve önümüzdeki günlerde istediğimiz rakamlara geleceğini düşünüyoruz.'' dedi.

Ispanak üretimi yapan Mehmet Pekbilir ise  ıspanak hasadının başladığını fakat havaların sıcak gitmesi sebebiyle fiyatın istedikleri gibi olmadığını ama bunun değişebileceğini ifade etti.
Bu haber 597 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum