Intel Core i9-12900K, Core i5-12600K, Asus TUF Gaming Z690-Plus Wifi D4 İnceleme

Intel Core i9-12900KS, tüm çekirdeklerde sürekli 5,2 GHz saat hızına sahiptir.

Intel Core i9-12900K, Core i5-12600K, Asus TUF Gaming Z690-Plus Wifi D4 İnceleme
07 Ocak 2022 - 22:20 - Güncelleme: 07 Ocak 2022 - 23:55
Intel'in 12 ile ilgili olarak hakkında konuşmak için çok şey var Gen 'Alder Gölü' işlemcileri. Şirket, bunun on yıldaki en büyük mimari değişiklik olduğunu söylüyor ve eğer bir şey varsa, bu yetersiz kalıyor. Açıkçası Intel, uzun yıllardır hakkında konuşacak bu kadar yeni veya merak uyandıran bir şeye sahip değildi (on yıl önce, çok sevilen 'Sandy Bridge' neslinin çıkış yaptığı zamandı) ve bu neredeyse her şeyi silip süpürmek gibi bir şey. Şimdi, şirket, tek rakibi AMD başarı üstüne başarıyı çentiklerken bile, yıllarca birbirine kartopu gibi düşen problemlerin ardından yeni bir başlangıç ​​yapıyor. 12 Gen Core ailesi, iki farklı çekirdek türünün birleştirilmiş güçleri, 10 nm üretim süreci için yerel tasarım ve yeni yüksek hızlı ara bağlantı standartlarından yararlanan yepyeni bir platform sayesinde performansta bir sıçrama gerçekleştirir.
Intel başlıyor edilir 12 Gen ürün yol haritasının ile amiral gemisi masaüstü CPU'lar son birkaç yıldır ince ve hafif-dizüstü bilgisayarlarda şirketin odağından büyük bir ayrılık - oyun meraklıları için son. Şimdiye kadar piyasaya sürülen tüm CPU'ların kilidi açıldı ve hız aşırtılabilir, bu da size kimi hedeflediklerini söyler. Günlük işler için daha fazla ana akım seçeneği gelecek yılın başlarında duyurulacak.
Sadece birkaç yıl önce dört çekirdekli CPU'lardan çok yol kat ettik ve hepsi rekabet sayesinde. 16 adede kadar çekirdeğe (ve 24 iş parçacığına) sahip Intel, şimdi AMD'nin 16 çekirdekli masaüstü amiral gemisi Ryzen 9 5950X ile rekabet edebilir gibi görünebilir . Yine de işler o kadar basit değil çünkü heterojen çekirdekler gerçekten karşılaştırılamıyor. Yine de Intel, önceki nesle kıyasla yüzde 19'luk etkileyici bir performans artışı vaat ediyor ve güç verimliliği konusunda da keşfedilecek faydalar var.
İşte 12 yaşında derinlemesine bakalım Gen Çekirdek ' Alder Gölü performans ve oyun meraklısı PC pazarının içine' CPU mimarisi hem de benchmark test sonuçlarına ve Intel'in yeni itme analizi.


Intel 12 Gen Çekirdek 'Alder Gölü' mimari ve teknik özellikler
14nm düğüm destan olan, üzerinde gerilmiş girmesinden bu yana (5 Broadwell Gen Çekirdek) 2014 yılında küçültmek die nihayet bitti ve bitti ile, en azından kadarıyla Intel'in masaüstü CPU'lar gitmek gibidir. 11 Gen 'Roket Gölü' aile bir oldu 14nm için backported 10nm tasarım süregelen 10nm üretim kısıtlamaları ortasında müşterilerin eline almak için, ve şimdi umarım bu iyiliği için çözülmüştür.
Intel, mevcut 10nm süreç uygulamasını ' Intel 7 ' olarak adlandırıyor ve bu, onu teknolojik olarak rakiplerinin olgun 7nm çabalarıyla eşit konuma getirmek için oldukça açık bir girişim . Bu ölçekte, tek tek transistörlerin boyutları bu tür adlarla yansıtılmaz ve modüler karo tabanlı CPU tasarımlarına geçişle, hepsinin aynı boyutta olması gerekmez. Yine de, 'Intel 7' bize, yeni nesil düğümün de erteleneceği haberlerini görmemize rağmen, şirketin kendi fabrikalarına ve dökümhanelerine olan güvenini tazelediğini söylüyor .
Daha büyük haber, Intel'in artık mimarisini ve üretim çabalarını , çekirdekler, entegre GPU, önbellek, IO mantığı, güvenlik alt sistemleri ve daha fazlası gibi bir CPU bileşenlerinin farklı bitlerini karıştırıp eşleştirebileceği noktaya ayırmış olmasıdır . Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve ultra mobil cihazlar gibi farklı hedef pazarlar için 'Alder Lake'in farklı uygulamaları, bu bileşenlerin farklı kombinasyonlarına sahip olacaktır.

Şimdilik, sekiz “Performans” çekirdeğine (kendi kod adı 'Golden Cove') ve sekiz “Verimli” çekirdeğe ('Gracemont') sahip birinci sınıf Core i9-12900K masaüstü CPU'muz var. Altın Koyu 11 'Söğüt Cove' ardılı - P-çekirdek, Intel'in kısacası, beraber olduğumuz tanıdık nelerdir Gen 10nm CPU dayanmaktadır. Gracemont, eski Intel Atom CPU serisinin şu anki türevidir – Atom adı kullanımdan kaldırılmış olsa da, '-mont' çekirdekler, Intel'in yerleşik CPU tekliflerinin çoğunun yanı sıra düşük kaliteli Pentium Silver ve Celeron CPU'ların temelini oluşturmuştur. yıllar. Son zamanlarda, Intel'in ilk hibrit teklifi olan ' Lakefield ', önceki nesil '-cove' ve '-mont' çekirdeklerini de birleştirdi .


Bu çok fazla kod adı anlamına geliyor ve Intel , rakip Arm'ın ticari markası olan ve en az on yıl öncesine dayanan 'big.LITTLE' teriminden özenle kaçınıyor . Bu elbette tam olarak aynı konsepte atıfta bulunur - gücü ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için işi yüksek performanslı ancak güce aç çekirdekler ile düşük güçlü çekirdekler arasında hangisinin daha uygun olduğuna göre bölmek. Intel'in kendisi, güç tüketimi ve performans açısından yeterince ölçeklenebilen tek bir çekirdek türü tasarlamanın mümkün olduğunu söyleyerek geçmişte birkaç kez bunu yapma fikrini reddetmişti. Açıkçası, yine de, şirket fikrini değiştirdi.
Bir işletim sisteminin hangi çekirdeği hedefleyeceğini ve iş parçacıklarını bir çekirdek türünden diğerine ne zaman geçireceğini bilmesi için Intel, Thread Director adlı daha sağlam ve duyarlı gerçek zamanlı bir zamanlayıcı geliştirdiğini söylüyor . Şu an itibariyle bu yalnızca Windows 11 ile çalışıyor ve ne Intel ne de Microsoft bunu Windows 10'a getirmeyi planlamıyor. Şu anda Linux için bir çözüm geliştiriliyor. Intel'e göre, Windows 10 ile hafif bir performans düşüşü beklemelisiniz, ancak Alder Lake CPU'ları yine de mükemmel şekilde kullanılabilir olacak.

Alder Lake hibrit CPU'larda yapılan büyük bir değişiklik, yalnızca P çekirdeklerinin, kaynaklar izin verdiğinde ikinci bir eşzamanlı iş parçacığı çalıştırma yeteneği olan Hyper-Threading'i desteklemesidir. Bu nedenle, 16 çekirdekli Core i9-12900K 32 değil 24 iş parçacığı yürütme yeteneğine sahiptir. İlginç bir şekilde, P-çekirdekleri en yüksek önceliğe sahipken, E-çekirdekleri gelir ve yalnızca doymuş olduklarında bir P-çekirdek olur. ikinci bir iş parçacığı atanabilir. Windows 11, neyin nerede öncelikli olacağına karar vermek için Thread Director'dan yararlanabilir - örneğin, diğer görevlere devam ederken arka planda medyayı kodluyor olabilirsiniz.
Görünüşe göre, kullanıcılar bunu geçersiz kılabilecek ve her bir çekirdek türü için belirli bir program veya göreve öncelik verilip verilmeyeceğini manuel olarak belirtebilecek gibi görünmüyor. Nasıl 12 yaklaşan görmek ilginç olacak Intel video kodlama gibi ağır çok kanallı iş akışları E-çekirdek tercih edeceğini söylediği tuhaf da var nedir, Windows 11 tarafından juggled ediliyor değişkenlerin listesine pil ömrünü eklemek Gen dizüstü CPU'lar , geleneksel mantık, P çekirdeklerinin bu tür görevleri daha hızlı yerine getirebilmesi gerektiğini öne sürüyor.
Burada bir sorun daha var – bazı eski yazılımlar heterojen çekirdekleri hepsi aynı CPU'ya ait olarak tanımıyor. Sen bazı uyumluluk sorunlarıyla karşılaşabilirler - Denuvo oyun DRM düzeni son zamanlarda, uyumsuz olarak işaretlendi insanları kilitleme en az 50 yaşlı oyunların dışında sistem özellikleri korsanlık nedeniyle değişmiştir düşünüyor çünkü. Bu gibi durumlarda, E-çekirdekleri anakart BIOS'unuz aracılığıyla tamamen kilitleyebilirsiniz (ve Intel, bunu değiştirmek için klavyenizdeki Scroll Lock tuşunu bile atayabileceğinizi söylüyor).


Intel ayrıca, AI iş yüklerini hızlandırmada kullanımı için Ice Lake'den bu yana yoğun bir şekilde lanse edilen bir özellik olan AVX-512 komut setinin devre dışı bırakıldığını da ileri sürdü. Bunun nedeni, yalnızca P çekirdeklerinin onu destekleyebilmesi ve çekirdek türleri arasında talimat paritesi olması gerektiğiydi. Ancak, artık anakart BIOS'unuzdaki E-çekirdekleri devre dışı bırakmak AVX-512'nin etkinleştirilmesine izin verecek gibi görünüyor,bu yüzden orada da bir ödünleşim var.
Her bir P-core 1.25MB L2 önbelleğe sahipken, E-core her biri paylaşılan 2MB L2 önbelleğe sahip dörtlü kümeler halinde düzenlenmiştir. Bunlar ortak bir L3 önbelleğine beslenir. Intel ayrıca her bir çekirdek türü için farklı temel ve turbo hızları yayınlar ve daha yüksek seviyeli CPU modelleri ayrıca Intel'in daha da yükseltilebilen “tercih edilen çekirdekleri” atayan Turbo Boost Max özelliğini destekler. Bu, saat hızının artık aşırı derecede karışık olduğu ve özelliklerin karşılaştırılması söz konusu olduğunda mutlaka yararlı bir ölçüm olmadığı anlamına gelir. 125W temel TDP'ye sahibiz ve Intel ilk kez sürekli yük için Core i9 için 241W'a kadar çıkabilen güç hedef rakamlarını yayınlıyor. Yeterince yetenekli bir termal çözüme sahipseniz, yalnızca patlamalar halinde değil, süresiz olarak Turbo hızlarda koşabilirsiniz.
Core i9-12900K'da sekiz E-çekirdeği 2,4 GHz ile 3,9 GHz arasında, sekiz P çekirdeği ise 3,2 GHz ile 5,1 GHz (tüm çekirdekler) veya 5,2 GHz (tercih edilen çekirdekler) arasında çalışır. 14MB L2 önbellek ve 30MB L3 önbellek var.
Core i7-12700K dört E-çekirdeği kaybeder, böylece sekiz P-çekirdeği ve dört E-çekirdeği (toplam 20 iş parçacığı) elde edersiniz. En yüksek güç kullanımı 190W olarak derecelendirilmiştir. Core i5-12600K, 150W en yüksek güç çekiş derecesine sahip altı P-çekirdeği ve dört E-çekirdeğine sahiptir.
Üç CPU modelinin tümü, Xe-LP mimarisine dayalı tümleşik Intel UHD Graphics 770 tümleşik GPU'lara sahiptir . 11. Nesil entegre UHD 750 GPU'ya kıyasla , daha düşük taban ve daha yüksek hızlandırma saatleri dışında hiçbir şey yeni değil . Her üç CPU'da ayrıca, entegre grafikleri olmayan ve kağıt üzerinde biraz daha düşük fiyatlı olan -F son eki varyantları bulunur.
 
Intel 12 Gen Core 'Alder Gölü' Z690 platformu
Alder Lake ile ne kadar değiştiği düşünüldüğünde, yeni bir soket ve yeni anakartların gerekli olması şaşırtıcı değil. Bu CPU'lar, önceki ana Intel masaüstü CPU'larının çoğundan fiziksel olarak daha büyüktür ve artık kare yerine dikdörtgen şeklindedir. Ped sayısı 1700'e (1200'den) sıçradı ve bu nedenle yeni bir LGA1700 soketi var. Umarım, bu en az bir nesil daha sürmeli. Önceki nesil anakartlar için tasarlanmış soğutucuların çoğu çalışmalıdır, ancak büyük olasılıkla bir güçlendirme kitine ihtiyacınız olacaktır - çoğu marka tekliflerini günceller veya basit bir adaptör kiti sunar. Temas yüzeyi alanındaki farklılıklar nedeniyle nadir istisnalar olabileceğinden, soğutucunuzun üreticisine danışmak en iyisidir.
Çoğu kullanıcı için en büyük haber DDR5 RAM'in tanıtılması olacak. Bu, bant genişliği, maksimum kapasite ve güç verimliliğinde önemli sıçramalar vaat ediyor. DDR4 çok uzun bir süredir yerleşiktir ancak yakın zamanda ortadan kalkması da olası değildir – DDR5 RAM kitlerini şu anda bulmak zor ve özellikle Hindistan'da oldukça pahalı. DDR4 veya DDR5 yuvaları olan (her iki durumda da çift kanallı) Z690 anakartları satın alabileceksiniz - henüz hiçbir üretici hibrit bir kart göstermedi. Bu, bir standardı veya diğerini önceden taahhüt etmeniz gerekeceği anlamına gelir.
Intel, PCIe 4.0'a kıyasla dahili IO bant genişliğini iki katına çıkaran PCIe 5.0'ı ilk tanıtan şirket olmayı da başardı. Henüz SSD'ler gibi bundan yararlanabilecek herhangi bir bileşen yok, ancak en azından bu bant genişliğini cihazlar arasında paylaşıyorsunuz, böylece daha fazla kişi yüksek hızda çalışabiliyor. Anakartlarda bir PCIe 5.0 x16 yuvası olabilir veya bu bant genişliğini iki PCIe 5.0 x8 yuvasına yönlendirebilir ve bunlar doğrudan CPU'ya bağlanır. Bu, artık bir SSD'ye ayrılabilen dört PCIe 4.0 hattına ek olarak, Z690 denetleyicisinin kendisi de çeşitli bileşenler için 12 PCIe 4.0 hattı ve başka bir 16 PCIe 3.0 hattı barındırıyor. CPU ve Z690 arasındaki bant genişliği de ikiye katlandı.
Ayrıca bağlantı cephesinde, artık dört adede kadar USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps) desteği var – bu, aynı Type-C konektör ile 20Gbps'ye de ulaşabilen USB4 Gen3 ile karıştırılmamalıdır. Arka panel ve ek başlıklar arasında 10 adede kadar USB 3.2 Gen2 (10Gbps) bağlantı noktası da olabilir. PCIe ve M.2 yuva yapılandırmaları, anakart üreticilerine bağlı olacaktır. Intel, Wi-Fi 6'dan bir adım ötede olan bir Wi-Fi 6E denetleyici uyguladı ve hala entegre Gigabit Ethernet var. Elbette Intel Optane gibi şeyler desteklenir ve tüm Z serisi anakartlar hız aşırtma dostudur.
Intel olmayan K 12 başlattığında Alt uç platformları tanıtılacak Gen CPU ve biz henüz nasıl ayırt edileceğini ve belirli özelliklerin en üst katmanı Z690 münhasır olup olmayacağını bilmiyorum. Açıkçası DDR4 ve DDR5 arasındaki ayrımla, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli Z690 anakartlar olacak. Asus, Gigabyte, MSI, ASRock ve bazı küçük markalar, Hindistan pazarında zaten bir çeşitlilik tanıttı.
Asus TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 anakart ve Strix LC II 360 ARGB AIO soğutucu
Bu inceleme için Asus , daha uygun fiyatlı Z690 anakartlarından biri olan TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4'ü ve ayrıca LGA1700 adaptörlü bir Strix LC II 360 ARGB AIO soğutucusunu gönderdi. D4 son eki, bu kartın yalnızca hedeflediği segmente uygun olan DDR4 RAM ile çalışacağını belirtir. Rs kadar satan amiral gemisi modelleri kadar kandırılmış olmasa da. 65.000, bu anakart, meraklıların ihtiyaç duyduğu şeylerin çoğunu, çok daha uygun bir Rs fiyatıyla karşılayabilmelidir. 25.000.
Pano düzeninin büyük sürprizleri yok. DDR4-5333'e kadar hız aşırtma desteği ile maksimum 128 GB RAM için dört yuvaya sahiptir. CPU soketinin çevresinde aşırı büyük hava soğutucularına müdahale edebilecek tıknaz VRM soğutucuları var ve birkaç keskin köşeye dikkat etmek isteyeceksiniz.
İlk montajı ve açık bir tezgah üzerinde çalışmayı kolaylaştıran LED tanılama ekranı ve yüzeye monte güç ve sıfırlama düğmeleri gibi küçük kolaylıkların eksikliğini not ettim. Ayrıca, bir arıza güvenliği olarak ikincil bir BIOS almazsınız. Artı tarafta, Asus her zamanki küçük vidaları dağıtan bir M.2 mandal sistemi geliştirdi ve dört M.2 yuvasının hepsinde de soğutucu var.
Entegre arka IO kalkanı çok beğeniliyor ve kurulumu kolaylaştıracak. Bir adet USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps) Type-C bağlantı noktası, iki adet USB 3.2 Gen2 (10Gbps) Type-A bağlantı noktası ve biri Type-C ve dört Type-A olmak üzere beş USB 3.2 Gen1 (5Gbps) bağlantı noktası vardır. Bu anakartta ayrıca HDMI 2.1 ve DisplayPort 1.4 video çıkışları, 2.5 Gbps Ethernet, birlikte verilen Wi-Fi 6 anteni için iki terminal, optik S/PDIF ses çıkışı ve standart beş analog 3,5 mm ses jakı bulunur. Maalesef bu fiyat noktasında Thunderbolt veya harici BIOS sıfırlama ve güncelleme düğmeleri alamıyorsunuz. Bluetooth 5.2 görünmez bir bonus.
Dahili başlıklar, dört adede kadar USB 2.0 bağlantı noktasına ve ayrıca yüksek hızlı ön panel Tip-A ve Tip-C bağlantı noktalarına izin verecektir. Bağımsız CPU fanı ve AIO pompa başlıklarına ek olarak birden fazla ARGB kontrol başlığı ve dört kasa fanı bağlantı noktası vardır. RGB aydınlatma alıyorsunuz, ancak kartın bir kenarındaki ve Z690 soğutucunun altındaki küçük vurguları gözden kaçırmak oldukça kolay. Yalnızca dört SATA bağlantı noktası vardır; ikisi yukarı bakacak ve ikisi tahtanın kenarından yanlara bakacak şekilde.
Biri hariç tümü soğutucuya sahip dört M.2 yuvası vardır. Birincil yuva doğrudan CPU tarafından beslenir. M.2 SATA SSD ile yalnızca bir yuva çalışabilir; birincil dahil diğer üçü yalnızca NVMe'dir. İlk PCIe yuvası da CPU'ya bağlıdır ve tam 16 şerit PCIe 5.0 bant genişliği alır. İkinci x16 yuvasının yanı sıra bir x4 ve iki x1 yuvasının, hangilerini doldurduğunuza bağlı olarak bant genişliğini M.2 yuvalarıyla paylaşması gerekebilir. 
UEFI BIOS'ta gezinmek oldukça kolaydır. “Kolay modda” bir genel bakış görebilir veya yerleşik özellikleri ve önemli manuel hız aşırtma kontrollerini kontrol etmek için bir dizi seçenek bulacağınız menülerin derinliklerine inebilirsiniz. Genel olarak, Asus TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 bazı kolaylıklardan yoksun, ancak fiyatı düşünüldüğünde çok şey sunuyor. Ayrıntılı bir sıvı soğutma kurulumuna sahip hevesli bir hız aşırtmacı değilseniz ve DDR4 RAM'e bağlı kalmayı planlıyorsanız, bu, üzerine inşa etmek için sağlam bir temel olabilir.
Asus, Strix LC II 360 ARGB soğutucunun (Hindistan'da 18.950 rupi fiyatıyla) LGA1700 işlemcilerle olduğu gibi iyi çalışacağını söylüyor. Buna rağmen, yeni üniteler yeniden tasarlanmış bir braket ile gönderilecek, bu nedenle yeni bir tane satın alıyorsanız bundan emin olmak isteyebilirsiniz. Her şey kutuda düzgün bir şekilde paketlenmiş olarak gelir ve parçaları bir araya getirmek kolaydır. Talimat broşürü, fanlar için itme/çekme yönü veya radyatörün kabininizde nereye yerleştirmek istediğinize bağlı olarak hangi yöne yönlendirilmesi gerektiği gibi konuları kapsamaz. Asus ayrıca, hem AMD hem de Intel yuvaları için birkaç tane dahil edildiğinden, tüm braketler, vidalar ve pullar için daha net etiketlere sahip yeniden kapatılabilir çantalar kullanabilirdi. İşin iyi yanı, fan veya RGB kontrolü için ayrı bir kontrol birimi yok ve anakart başlıklarınızın kablolaması basit.
 
Intel Core i9-12900K ve Core i5-12600K performansı
Asus TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 anakart ve Strix LC II 360 ARGB AIO soğutucudan başlayarak her iki CPU da aynı bileşen seti ile test edildi. Teçhizat geri kalanı bir 2x16GB Korsan Dominator Platin RGB DDR4-3600 RAM kiti oluşuyordu, bir safir Nitro + Radeon RX 590 , bir 2 TB Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe SSD ve (CPU entegre GPU'lar test kaldırılır) grafik kartı 1 TB Samsung SSD 860 EVO SSD , Corsair RM850 güç kaynağı ve Asus PB287Q 4K monitör.
Tüm testler, mevcut tüm yamalar yüklenmiş ve tüm sürücüler güncellenmiş olarak yeni bir Windows 11 yüklemesi kullanılarak gerçekleştirildi. Buna ek olarak DDR4 RAM kullanımı ve tüm testlerin heterojen çekirdekleri tanıyacak ve kullanacak şekilde güncellenmeyebileceği gerçeği, bazı kıyaslama sonuçlarına yansıyabilir. Test sonuçlarını karşılaştırmak için önceki nesil Core i9-11900K ve Core i5-11600K'nın yanı sıra bazı önceki nesil ve HEDT Intel ve AMD CPU'lara sahibiz (kilitlemeyle ilgili kısıtlamalar, Ryzen 5000 serisi puanlarına sahip olmadığımız anlamına gelir). henüz karşılaştırın). Daha fazla referans noktası görmek için önceki incelemelerimize tıklayın.

İlk ve en önemli şey, herhangi bir sayıda çekirdeğe ve iş parçacığına ölçeklenebilen testlerde ne kadar sıçrama olduğudur. Önceki nesil Core i9 amiral gemisi 8 çekirdek ve 16 iş parçacığıyla zirveye ulaşırken, mimariden bağımsız olarak bu sayıların sırasıyla 16 ve 24'e çıkarılmasıyla kazanılacak çok şey var. 3B oluşturma ve ışın izleme karşılaştırmalarında önemli ölçekleme görüyoruz ve Windows 11 Görev Yöneticisi çekirdek türleri arasında ayrım yapmasa da, bu tür testler sırasında Core i9-12900K'daki 24 iş parçacığının tümünün tamamen doymuş olduğunu gösterdi.
Tek iş parçacıklı performans da büyük fayda sağlar; bu, GPU'nuz tarafından darboğaz yaşamadığınız takdirde oyunların güzel bir destek alacağı anlamına gelir. Core i5-12600K burada ilginç bir denge kuruyor - çok sayıda çekirdek ve hafif iş parçacıklı görevlere fayda sağlayan mimari avantajlar. Orta sınıf CPU standartlarına göre pahalıdır, ancak son birkaç neslin Core i7 ve Core i9 modellerine göre bir yükseltme bile olabilir. Bu model muhtemelen oyuncular arasında bir hit olacak.
Dikkat edilmesi gereken bir şey güç tüketimidir. Intel'in TDP derecelendirme sistemi, güç çekişinin stres altındaki nominal seviyeden çok daha yüksek olduğunu kabul edecek şekilde değişti ve artık bir CPU, soğutma çözümünüz yeterli olduğu sürece neredeyse sınırsız olarak turbo hızında çalışabilir. Bu CPU'ları uzun süre strese sokarsanız, PSU'nuzdan çok fazla güç çekersiniz (ama aynı zamanda çok şey yaparsınız).
Asus TUF Gaming Z690-Plus Wifi D4 anakart ile otomatik hız aşırtma, BIOS'ta birkaç seçeneği seçmek ve sistemin kendi sınırlarını test etmesine izin vermek kadar kolaydır. Windows üzerinden Intel'in Extreme Tuning Utility veya Asus' AI Suite 3 yardımcı programlarını da kullanabilirsiniz. Core i9-12900K'yı P çekirdeklerinde 5,3 GHz'e ve E çekirdeklerinde 4 GHz'e bir dakikadan kısa sürede çıkarabildim. Sistem mükemmel bir şekilde stabil çalıştı ve testler iyi çalıştı, ancak Strix soğutucu fark edilir şekilde daha yüksek sesle çalıştı ve tam hıza çok daha hızlı çıktı.
Bu küçük hız aşırtmadan sonra, CineBench R20'nin tek çekirdek puanı 760'tan 791'e, çoklu çekirdek puanı 10.324'ten 10.795'e yükseldi. POVRay'in render süresi 29 saniyeden 27 saniyeye düşürüldü ve Corona render testi 1 dakika 18 saniyeden 57 saniyeye düştü. Yapay zeka destekli fotoğraf etiketlemeyi ölçen ek bir ölçüt olan NeroScore, hız aşırtmadan önce 2.584 ve sonrasında 3.284 puan üretti. DDR5 RAM'e sahip üst düzey bir anakartta manuel ince ayar yapmaya başlarsanız, yararlanabileceğiniz daha fazla boşluk olacağından emin olabilirsiniz.
Intel'in UHD 770 entegre GPU'su hakkında söylenecek fazla bir şey yok – önceki nesle göre performans kazanımları marjinal. Bundan pek faydalanamayacak olsanız bile, sorun giderme ve montaj için entegre bir GPU'ya sahip olmak güzeldir. Şu anda uğraştığımız tüketici dostu olmayan GPU pazarını düşünürsek, bu bir cankurtaran bile olabilir. Bu nedenle, büyük bir fiyat farkı olmadıkça, -F varyantı yerine iGPU'lu bir CPU'yu her zaman tercih ederim.
 
Sonuç
11 Ne zaman Gen 'Roket Gölü' Çekirdek İşlemci ailesi oldu bu yılın Mart ayında başlatılan , zaten Alder Gölü geçecek ne iyi bir fikir vardı çünkü bir yer tutucu dedikleri yapı başlatacaklarını zaman. Intel bu tanımlamayı şiddetle reddetmişti ve şirketin mantığı, bunların o sırada mevcut olan belirli iş yükleri için en iyi CPU'lar olduğuydu  ki bu adil olmak gerekirse doğruydu. Sonuç olarak, insanlara çok şey değişmek üzere olduğu için mümkünse bir satın alma işlemini ertelemelerini tavsiye ettim.
Bu kadar beklediyseniz çok sevineceksiniz. 12 Gen performansının neredeyse her yönüyle önemli bir gelişme. Bu, birçok insanı mevcut kurulumlarından yükseltmeye ikna edecek lansmandır. Yıllarca süren cansız güncellemelerden sonra, önce rekabet eksikliği ve daha sonra kendi iç sorunları nedeniyle Intel için kükreyen bir başarı. DDR5, PCIe 5.0, Windows 11 ve heterojen çekirdekli CPU'ların ortaya çıkışı, PC pazarına yeni bir soluk getirdi.
İçerik oluşturma ve çoklu görev söz konusu olduğunda, yeni Alder Lake nesli ile yanlış gidemezsiniz. Bu kilidi 12 o alıcılar için en iyi haber Gen Core işlemciler ulaşamayacağı fiyatlı değil - birçok durumda genel fiyatlarda performans o aşıyor 18-çekirdekli Çekirdek i9-10980XE bir pazarlık olarak kabul bir noktada idi Rs civarında. 70.000 ve bu da selefinin fiyatının yarısı kadardı. Core i9-12900K, Intel'in X serisini devre dışı bırakıyor ve bu yıl HEDT segmentinde bir yenileme olmaması şaşırtıcı değil. Daha iyisini yapmak istiyorsanız, muazzam kaba kuvvet tüm çekirdek performansı için Ryzen Threadripper serisi gibi bir şeye bakmak isteyeceksiniz – ama bu'
Intel, AMD'nin Ryzen 5000 serisine karşı kesin bir zafer elde edemedi - yine de çok sayıda çekirdekli Zen mimarisini destekleyecek iş yükleri var ve çok yakında yeşil ekipten yeni bir neslimiz olacak. Ayrıca şu ana kadar piyasaya sürülen kilitsiz meraklı SKU'lardan en iyi şekilde yararlanmak için pahalı bir Z690 anakarta ve DDR5 RAM'e ihtiyacınız olacağını unutmayın – tüm bu fiyatları topladığınızda AMD birçok insan için kolayca öne çıkabilir.


Intel Core i9-12900K
Fiyat (yaklaşık MOP):  Rs. 60.000
Artıları
Mükemmel tek ve çok iş parçacıklı performans
DDR5, PCIe 5.0, hızlı platform düzeyinde IO
hız aşırtılabilir
Eksileri
Yüksek platform maliyeti
Temel tümleşik grafikler
güce susamış
Olası uyumluluk sorunları
Puanlar (5 üzerinden)
Performans: 4.5
Paranızın Değeri: 4
Genel: 4.5
 
Intel Core i5-12600K
Fiyatı (MOP):  Rs. 31.500
Artıları
Mükemmel tek ve çok iş parçacıklı performans
DDR5, PCIe 5.0, hızlı platform düzeyinde IO
hız aşırtılabilir
Eksileri
Pahalı, yüksek platform maliyeti
Temel tümleşik grafikler
Olası uyumluluk sorunları
Puanlar (5 üzerinden)
Performans: 4
Paranın Karşılığı: 3.5
Genel: 4
 
Asus TUF Gaming Z690-Plus Wifi D4
Fiyatı (MOP):  Rs. 25.000
Artıları
Basit tasarım, entegre IO kalkanı, M.2 kelepçeler
Dört M.2 yuvası, PCIe 5.0 x16 yuvası, USB 3.2x2 (20Gbps)
İstikrarlı performans, kolay otomatik hız aşırtma
İyi tasarlanmış UEFI BIOS
Eksileri
BIOS arıza güvenliği veya tanılama ekranı yok
Puanlar (5 üzerinden)
Özellikler: 4
Performans: 4.5
Paranızın Değeri: 4
Genel: 4
Bu haber 1077 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum