Hindistan'ın Kripto Borsalarının Vergi Daireleri Tarafından Nasıl "Denetlendiğinin" İç Hikayesi

İki ayrı kurum, beş ay, beş kripto para borsası, 100 artı memur, 700 milyon Rs'den fazla vergi tahsilatı ve yine de “belirsizlik” tarafından mazur görülen kabahatin ölçeği bilinmiyor.

Hindistan'ın Kripto Borsalarının Vergi Daireleri Tarafından Nasıl "Denetlendiğinin" İç Hikayesi
07 Ocak 2022 - 10:41 - Güncelleme: 07 Ocak 2022 - 10:55
Vergi kurumlarının radarlarında birkaç başka kripto borsası var, ancak bu “denetimlerin” endüstriyi gönüllü olarak hizaya sokacak bir caydırıcı görevi görmesini bekliyorlar.
Ajanslar, Ağustos 2021'den bu yana Hindistan'daki kripto borsalarının finansmanını inceliyor, soruşturma hala devam ediyor ve şu anda vergi yükümlülüğünü doğru bir şekilde değerlendirmek için işlemleri değerlendirmeye odaklanıyor.
Borçlu olunan toplam vergi, mevcut 84.35 crore (yani 843.5 milyon Hint rupisi veya 11,3 milyon $) tutarında çok çeşitli olabilir, ancak farklı işlem türleri üzerindeki vergiyi hesaplamak uzun bir süreçtir. Şu anda, borçlu olunan vergi borsalar tarafından kendi kendine hesaplanmaktadır, ancak borsalardaki veriler tam olarak derlenmediğinden ve doğrulama için kurumlara sunulmadığından kurumlar tarafından nihai tutarlar olarak doğrulanmamaktadır.
Hindistan'ın kripto endüstrisine derinden yerleşmiş uzmanlar, anonimlik talep etti ve “bunun yoruma dayalı belirsizlikten daha kasıtlı bir kaçış olduğunu” söyledi.


Bir vergi yetkilisi, geçtiğimiz Ağustos ayında Hindistan'da birkaç kripto borsası tarafından kazanılan gelir, yapılan işlemler ve ödenen vergi arasında bir uyumsuzluk olduğunu belirtti.

Bu yetkili o sırada resmi bir soruşturma başlatmadı – ancak önümüzdeki dört ay içinde vergi daireleri, yarım düzineden daha az kripto borsasından geriye dönük vergi ve ücretlerde 84 crore (11 milyon $) üzerinde tahsilat yapacaktı.

“Farklı şirketlerin verilerini aramaya devam ediyoruz. Dosyaları mutlaka açmıyoruz. Bunu yapsaydık, soruşturma için yüzlerce dosya olurdu” dedi.


Kripto endüstrisindeki izlenim, devlet memurlarının teknoloji konusunda bilgili olmadığı ve kriptoyu anlamadığı yönündeydi. Ama o sıradan bir vergi memuru değildi. Entelektüel kapasitesini Hindistan'daki en iyi teknik kurumlardan bazılarına kadar takip edebilen bir ekibin parçasıydı. Bu ekip kripto alanını yakından izliyordu ve teknik geçmişleri nedeniyle gelişen alanı anlamak için donanımlıydı.

Görevi vergi kaçakçılığını bulup durdurmak ve vergileri geri toplamaktı. Ona bu yetkileri veren kurum, “ dolaylı vergi kaçakçılığına ilişkin istihbarat toplama, derleme ve yayma” göreviyle görevlendirilmiş bir organ olan Hindistan'ın Mal ve Hizmet Vergisi İstihbarat Genel Müdürlüğü (DGGI) idi . DGGI, her şeye gücü yeten Maliye Bakanlığı'nın yetkisi altında çalışır.

Ulusal bir kolluk kuvveti olan DGGI, kripto borsalarının vergi beyannamelerini incelemeye başladığında, Hindistan'ın finans başkenti Mumbai'de benzer ancak bağımsız bir operasyon başladı.


Mumbai'de vergi kaçakçılığıyla mücadele etmekle görevli bölgesel bir ajans, Mal ve Hizmet Vergisi ve Mumbai Merkezi Tüketim Bölgesi (CGST Mumbai Bölgesi), Hindistan'ın kripto alanında büyük bir balık olan WazirX'i incelemeye başlamıştı.

Kripto para birimlerinin ve takaslarının nispeten ezoterik doğası soruşturmaya dahil edildi. Vergi daireleri için yepyeni bir alan olduğundan, kripto borsaları hakkındaki keşifler ve kripto para birimleri etrafındaki daha derin nüanslar aynı anda gerçekleşti.

Bu yenilik ve kriptoyu çevreleyen düzenleyici belirsizlik (Hindistan, kripto para birimlerini düzenlemeye yönelik mevzuatı henüz tamamlamadı), ajansların borsalara daha fazla faaliyet alanı sağlamasına yol açtı. Borsalar ve ajanslar, daha sonra olanları kasıtlı vergi kaçakçılığıyla bağlantılı biraz aşağılayıcı bir çağrışım içeren “baskınlar” olarak adlandırmaktan kaçındı.

CoinDesk, olayların sırasını belirlemek için konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan birden fazla kaynakla görüştü.

'denetimler'
Vergi daireleri “teftişler” yaptıklarında ısrar ettiler ve sınırlı belgeleri (borsaların mali getirileri) ve üçüncü taraf kaynaklı bilgileri (istihbarat toplama) inceledikten sonra defterleri kontrol etme ihtiyacı hissettiler (davayı sağlamlaştırmak için belgesel kanıt arıyorlar). ).

1 Eylül'de, Yeni Delhi'deki DGGI ofisinden çok uzakta olmayan bir teftiş ekibi, ulusal başkentin eteklerine, Hindistan'ın en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradesh'e bir teknoloji merkezi ve önemli bir gelir katkısı olan Noida şehrine gitti.

Ekip, M/SI Block Technologies Pvt'nin sahibi olduğu BuyUCoin'in ofisine gitti. LTD.

BuyUCoin, DGGI vergi yetkililerinin "incelediği" dört borsadan ilkiydi, çünkü konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir kaynak, "en bariz ve göze çarpan ihlaldi" dedi.

BuyUCoin, "1 [milyon] artı müşterisi" ile övünen ve müşterilerin ve tüccarların "bitcoin ve diğer kripto para birimlerini en iyi fiyatlarla satın almasına" olanak tanıyan "Hindistan'ın En Güvenli Kripto Borsası" olarak adlandırıyor.

BuyUCoin'in ihlali, 2017'deki başlangıcından bu yana platformundaki tüm işlemlerinde kazandığı komisyon üzerinden %18 vergi ödememesiydi.

Hindistan'ın mal ve hizmet vergisi (GST) kodu 2017'de tanıtıldı ve çalkantılı ve tartışmalı bir yol izledi. GST, hizmet sağlayıcıların, perakendecilerin ve tüketicilerin ödemesi gereken dolaylı bir vergidir.

O sırada şirketin yeminli muhasebecisi BuyUCoin'in kripto işlemleri için vergi ödemesine gerek olmadığını söyledi. 2018 ile 2020 ortası arasında, Hindistan merkez bankası olan Hindistan Merkez Bankası (RBI), bankaların borsaları desteklemesini veya etkileşimde bulunmasını etkili bir şekilde önleyen bir genelge yayınladıktan sonra kripto işlemleri aşağı yukarı fışkırdığı için vergi ödeme sorunu ortaya çıkmadı. kripto işlemlerinde.

Mart 2020'de Hindistan Yüksek Mahkemesi, RBI'nin tutumuna karşı çıkarak Hindistan'daki kripto kapılarını etkin bir şekilde yeniden açtı. 2020'nin sonlarında BuyUCoin, bir GST uzmanına danışarak vergi ödeme konusundaki konumunu yeniden inceledi. Bu uzman BuyUCoin'in ödenmemiş vergi borçlarını ödemesini önerdi ve şirketin son 3 1/2 yarı yıldan veri toplaması sekiz aydan fazla sürdü.

BuyUCoin CEO'su Shivam Thakral, borsanın birkaç gün içinde aidatlarını ödemek üzere olduğunu iddia ediyor, ancak vergi yetkilileri 1 Eylül 2021'de, 14:00 civarında ofisine girdiler. Gece yarısı civarında, 1.04 crore (yaklaşık 140.000$) ile ayrıldılar. ve toplamda toplam 1,1 crore (yaklaşık 147,600 $) alarak küçük bir faiz ve ceza toplamı. Ceza istenmeden verildi, gönüllü olarak verildi. Soruşturma devam ettiği için vergi memurları kesin ceza miktarını belirlemedi.

Resmi BuyUCoin açıklaması, "dosyalama prosedürlerindeki netlik eksikliği" nedeniyle "bizim tarafımızdan bazı insan hatalarını" kabul etti.

22 Eylül'de aynı vergi yetkilileri, M/s Neblio Technologies PVT'ye ait olan CoinDCX'i incelemek için Mumbai'ye ulaştı. LTD.

Borsa kendisini “Hindistan'ın en büyük ve en güvenli kripto para borsası” olarak tanımlıyor. CoinDCX, 7.5 milyondan fazla aktif kullanıcıya ve günlük 100 crore (13.4 milyon $) ciroya sahip olduğunu söylüyor.

CoinDCX'in ihlali BuyUCoin'e benziyordu.

Bir kaynak, "Onlar da vergiye tabi değerlerini bastırıyorlardı ve komisyon kazandıkları her işlem için GST ödemiyorlardı" dedi ve diğerleri de aynı fikirdeydi.

Ayrıca CoinDCX, vergiye tabi olmayan bazı ihracat hizmetleri sunduğunu, ancak gerçekte borsanın hiç ihracat yapmadığını söyledi.

CoinDCX, vergi olarak 15,7 crore Rs ve toplam 17.1 crore Rs (yaklaşık 2,2 milyon $) için 1,4 crore faiz ödedi. Herhangi bir ceza ödemediler.

7 Ekim'e kadar vergi yetkilileri, Hindistan'ın BT merkezi Bengaluru'da M/s Bitcipher Labs LLP'nin sahibi olduğu CoinSwitch Kuber'in ofisine ulaşmıştı. CoinSwitch Kuber, 2021'in başında 1 milyon Hintli kullanıcıya sahipti, ancak yılı 14 milyon ve işlem hacminde %3,500 artışla kapattı.

İnceleme hakkında doğrudan bilgisi olan bir kaynak, “CoinSwitch farklı bir durumdu” dedi.

“Hint işlemlerinde vergi ödüyorlardı. Ancak, vergiye tabi olmayan hizmet ihracı olduğunu düşünen yabancılar tarafından yapılan işlemleri de eğlendiriyorlardı. Komisyon yaptıklarının Hintli mi yoksa yabancı bir işlem mi olduğu ve dolayısıyla bu komisyonun vergiye tabi olduğu gerçeğini dikkate almıyorlardı.”

CoinSwitch Kuber, 12.7 crore Rs ayarına vergi ve faiz ve toplam 13.7 crore Rs (yaklaşık 1.8 milyon $) için 1 crore Rs faiz ödedi.

Ertesi gün, vergi ekibi zaten Bengaluru'da olduğundan, Unocoin Technologies Pvt'nin sahibi olduğu UnoCoin'in ofisini ziyaret ettiler. LTD. UnoCoin'in platformunda "1,5 milyondan fazla insan ticareti" var ve kendisini "Hindistan'ın en güvenilir kripto borsası" olarak etiketliyor.

UnoCoin, işlem ücretleri üzerinden vergi ödüyordu, ancak rekabetçi hale getirmek için alım ve satım oranını değiştirecekleri zaman değil. Alış oranını ortalama alış oranından biraz daha yüksek ve satış oranını ortalama satış oranından biraz daha düşük tutarlardı. Marjlarda GST ödemiyorlardı.

Vergi, faiz ve 1.8 crore ceza, artı 1,1 crore faiz ve toplam 3,2 crore (429,408 $) için 0,3 rupi ceza ödediler.

DGGI, dört kripto para borsasından toplam 35.1 crore (4.71 milyon $) topladı. Vergi tutarı 31 crore idi, ancak faiz ve bazı durumlarda ceza, kendi kendine kabul edilen yükümlülükler olarak ek oldu.

Bu arada Mumbai'nin bölgesel ajansı, Mal ve Hizmet Vergisi ve Merkezi Tüketim Mumbai Bölgesi (CGST Mumbai Bölgesi), M/s Zanmai Labs Pvt Ltd. tarafından yönetilen Hindistan'ın en büyük borsası WazirX ile ilgili mevcut vergi belgelerini tarıyordu.

WazirX , kullanıcı tabanının 2021'de 10 kat büyüyerek 10 milyona ulaştığını ve bugüne kadar 38 milyar doların üzerinde işlem hacmi kaydettiğini açıklamıştı .

30 Aralık'a kadar, CGST Mumbai Zone bulgularını tweetledi , 40.5 crore (yaklaşık 6 milyon $) vergi ihlali ve toplamda 49.2 crore (6,6 milyon $) için faiz ve ceza olarak ek 8.7 rupi.

WazirX yaptığı açıklamada, "her ay onlarca crore değerinde GST'yi özenle ödediğini" söyledi.

“Ödenen GST'nin farklı bir hesaplamasına yol açan bileşenlerden birinin yorumunda bir belirsizlik vardı. Ancak, işbirlikçi ve uyumlu olmak için gönüllü olarak ek GST ödedik. Vergiden kaçınma niyeti yoktu ve yoktu. Bununla birlikte, düzenleyici netliğin Hindistan kripto endüstrisi için günün ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Ayrıca, yasa koyucularla senkronize çalışabilmemiz ve sorumlu bir endüstri oyuncusu olmaya devam edebilmemiz için vergilendirme konusunda bize daha fazla netlik sağlayacak” denildi.

İki kurum, birkaç ay boyunca, en az dört şehirde, 100'den fazla memurun, beş borsanın hepsinin "tam işbirliğini" içeren beş "teftiş" gerçekleştirdi. maddi nöbetler

algoritmalar
Bu Rs 84.35 crore toplamı, Ağustos 2021'e kadar borçlu olunan vergilerin bir birikimiydi ve kripto para borsalarının kendi veri hesaplamalarına dayanıyordu. Borsaların algoritmaları, konuyla ilgili yapılan tüm işlemler hakkında henüz tam bir veri toplamadı ve kasıtlı olsun ya da olmasın, yasayı yanlış yorumlayarak ödenmesi gereken vergi rakamını henüz belirleyemedi.

Tüm borsalar, Ağustos 2021'e kadar borçlu oldukları rakamı tahmin etti ve kendi kendine değerlendirdi ve bu rakamlara dayanarak bazı durumlarda faiz ve ceza ödedi.

Kaynaklar, "Ticaret o kadar hızlı gerçekleşiyor ki borsaların kendi vergilendirilebilir gelirlerini belirlemesi zor" dedi.

Belirsizlik veya kasıtlı kaçınma
Kripto para araştırma kuruluşu Crebaco'nun kurucusu ve CEO'su Sidharth Sogani, 84.35 crore rakamının hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi.

“Yönetmelik olmadığında, doğrudan ve dolaylı vergiler varsayımlara göre alınıyor. Açık yönergeler olmadan, kimin haklı olduğunu bilemezsiniz. GST departmanı bunu daha net hale getirmeli” dedi.

Herkes aynı fikirde değil.

Hindistan'ın kripto endüstrisinde derinden kök salmış bir kişi, kripto borsalarıyla potansiyel ortaklıklar nedeniyle anonimlik talep etti ve “bunun yoruma dayalı belirsizlikten daha kasıtlı bir kaçış olduğunu” söyledi.

Borsaların vergileri ve cezaları geri öderken düpedüz belirsizliği önermesi samimiyetsiz görünüyor. Hükümet ve hukuk uzmanları, borsalara yasayı yanlış anladıklarına dair şüpheden yararlanılsa bile, yorumlarının hem uygun hem de orantısız göründüğünü ileri sürdü.

Bir hükümet kaynağı, “Kripto ile ilgili mevzuat beklenebilir, ancak yasa, kripto ticaretini kolaylaştırma yoluyla sağlanan hizmetler üzerindeki vergi etkileri konusunda kesinlikle net” dedi.

"Kasten kaçırma söz konusu değil. On yıldan fazla bir süredir vergi meseleleriyle ilgilenen ve kripto alanına derin bir ilgisi olan bir Yüksek Mahkeme avukatı olan Rajat Mittal, "Bu tamamen yorumlayıcı bir mesele" dedi. Mittal , "teftişler" hakkında bütün bir ileti dizisini tweetledi .

“Vergiyi, faizi ve cezayı ödemek suçu kabul etmek değildi. Potansiyel olarak sadece meseleyi uzatmakla kalmayacak, aynı zamanda vergi dairelerinin gücünün öfkesinden bahsetmiyorum bile, onları %15 ceza yerine potansiyel %100 cezayla karşı karşıya bırakacak bir gösteri nedeni bildiriminden kaçınmaktı.” söz konusu.

Teftişler hakkında doğrudan bilgisi olan kaynaklar, borsaların kasten vergi ödemekten kaçınmaya çalıştığına inanıyordu, ancak mutlaka kar elde etmek için değil. Bunun yerine, bu kişiler, girişimlerin girişim kapitalistlerinin endişelerini karşılamak için işlerini kurmaya, müşteri eklemeye, genç kurucuların yetersiz vergi geçmişine ve vergilendirme hesaplamalarının karmaşık doğasına karşı dikkatsiz bir tutuma odaklanmak için mükemmel bir fırtınaya yakalandıklarına inanıyorlar. bekleniyor.

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir kaynak, "Ön incelemede, vergi mükellefinin gerçek mi yoksa kötü niyetli mi olduğunu bilmiyorsunuz" dedi. "Soruşturma halen devam ediyor. Ama ilk bakışta bu kasıtlı görünüyor. Risk sermayedarı finansmanı, büyük hukuk ekipleri ve BT uzmanlarıyla bunun gerçekleşmesi inanılmaz. Ne yaptıklarını biliyorlardı."

WazirX sözcüsü, madeni paralardan alınan ücretlerin sınıflandırılması konusunda netlik olması gerektiğini ve kripto varlık endüstrisi için farklı vergilendirme katmanları açısından daha iyi anlaşılması gerektiğini açıkladı.

Economic Times tarafından bildirildiği üzere , “endüstri kuruluşları bile vergi dairesinin tutumunun haklı olduğuna inanıyor” .

"Kesinlikle açık. Borsalar kar elde etmek için vergiden kaçmaya çalışıyorlardı. 2017 yılında Hindistan Yüksek Mahkemesine kripto para birimlerinin tamamen yasaklanmasını isteyen ilk kişi olan avukat Vijay Pal Dalmia, böyle uygun bir yorum için başka mantıklı bir neden olamaz” dedi.

Öte yandan, “Neden gelişen bir sektörden zevk alan Hint kripto borsaları, bu kadar küçük karlar için böyle gereksiz bir risk alıyor?” Mittal'e sordu.

Mittal, özel kripto para birimlerini yasaklamaya karar verdiği bildirilen hükümetten ve dostça olmayan düzenleyici gözlemcilerden karşı karşıya kalabilecekleri potansiyel kamçının çok iyi farkında olduklarını söyledi. Gelecekteki büyüme potansiyeli, bu durumda gereksiz riskten çok daha ağır basıyor.

Bir hükümet kaynağı, eylemlerinin caydırıcı olacağına ve diğer kripto borsalarının sıraya girip ödenmemiş vergileri ödeyeceğine inanıyordu.

Vergi makamları, diğer kripto platformlarının radarlarında olduğunu kabul etseler de, “denetlemeyi” düşündükleri platformların sayısını paylaşmadılar.
Bu haber 745 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum